Kira Gelirİ Elde Edenler DİKKAT !

Kira gelirleri için beyan dönemi başladı. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz. Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3 bin 600 liralık istisnadan da olacaksınız.

MALİYE 2008’de köklü bir değişiklik yaptı. “Artık ‘tüm işyeri kiraları’ ve ‘500 TL üstü konut kiraları’ bankadan veya PTT’den ödenecek” dedi. Banka hesap hareketleri dışında ayrıca; tapu dairelerinden, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinden, su idarelerinden (aboneliklerinden) beyan dışı kalan kira gelirlerinin tespitine yönelik veriler toplandı. Çatkapı denetimler de yapıldı. Maliyeci, kiracıya “ne kadar kira ödüyorsun?” diye sordu. Evsahibinin kira geliri Maliye’de görünmezken (veya düşük görünürken) kiracı “1.000 TL aylık kira ödüyorum” dediğinde, evsahiplerine yüklü cezalar gitti.

İSTİSNAYI KAYBETMEYİN

2016 beyan dönemi de başladı... 2015’de elde edilen kira gelirleri için, Mart’ın 25’ine kadar gelir vergisi beyannamesi verilebilecek. Konu hassas... Beyannamesini süresinde vermeyip, Maliye’nin tespiti sonrası vergisini ödeyenler, yalnız vergi cezasına muhatap olmuyorlar ayrıca 3.600 TL’lik vergi istisnası avantajını da kaybediyor. 
2015 yılında kira geliri elde edenlerin 1-25 Mart tarihleri arasında bu gelirlerini beyan etmeleri gerektiğini hatırlattı. 2015'de 3 bin 600 lira ve üstünde konut kira geliri olanlar ile 29 bin liranın üzerinde iş yeri kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerektiğinin altını çizen Kolçak, "2015 yılı mesken kira geliri istisna oranı 3 bin 600, iş yeri istisna oranı ise 29 bin liradır. Bu rakamların üzerinde kira geliri olanlar beyan verirken istisna oranlarını düştükten sonra beyanname verecekler. Birden fazla konutu olanlar sadece bir kere istisna oranından yararlanabilirler" dedi. 
Maliye Bakanlığının, kira geliri elde edenleri, banka, PTT, elektrik, doğalgaz, tapu gibi kurumlardan aldığı bilgilerle kolayca tespit edebildiğini vurgulayan Kolçak, "Kira geliri elde edenler, beyan vermemesi ya da hatalı beyan vermesi durumunda değişik cezalarla karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.Kolçak, yaklaşık 1,5 milyon kişinin kira geliri beyanı vereceğini dile getirerek, "Beyan verecek mükellefler vergi dairesine gitmeden internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne girerek kolayca beyannamede bulunabilir. Kira geliri olup da beyan vermeyenler istisna oranından yararlanamazlar. Ayrıca kendilerine usulsüzlük cezasıyla vergi kaybı (vergi ziyaı) cezası kesilecektir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Hürriyet

PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş. Kira Gelirİ Elde Edenler DİKKAT ! PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş.,Kira, gelirleri, için, beyan, dönemi, başladı,25, Marta, kadar, beyannamenizi, süresinde, vermelisiniz,Süreyi, kaçırırsanız, karşı, karşıya, kalacağınız, tek, şey, ceza, değil, 3, bin, 600, liralık, istisnadan, da, olacaksınız, MALİYE, 2008&rsquode, köklü, bir, değişiklik, yaptı, &ldquo PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş. Kira gelirleri için beyan dönemi başladı. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz. Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3 bin 600 liralık istisnadan da olacaksınız. MALİYE 2008’de köklü bir değişiklik yaptı “