AZAMİ DİKKAT: KEFALET (lll)

Bu yazımızda özetle ve sıkıcı olmamaya çalışarak Türk Borçlar Kanununun 581 ve 603. Maddeler arasında düzenlenen “KEFALET” müessesesine ve özelde kira sözleşmelerine uygulanışına değinmeye çalışacağım.

- Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir.

Kefalet sözleşmesi mevcut ve geçerli bir borç için yapılabileceği gibi gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de, bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere yapılabilir. Mevcut yasal düzenleme geçerliliğini bazı şekil şartlarına bağlamış, daha doğrusu var olan şekil şartlarını arttırmış durumdadır.

Buna göre;

* Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça

* Kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz.

Bunun yanı sıra;

Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda(*), bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.

Bir diğer konu eş muvaffakati konusudur. Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır. Daha açık ifade etmek gerekirse eğer evliyseniz, eşinizden yazılı bir onay almadan üçüncü bir gerçek veya tüzel kişiye kefil olamazsınız.

Bunun da istisnası Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletlerde eş muvaffakati aranmayacağına dair hükümdür (**).

Buraya kadarki açıklamalarımızı özetleyecek olursak bir kira sözleşmesine kefil almamız veya kefil olmamız söz konusu ise; kefilin kira sözleşmesinin altına kendi el yazısı ile aşağıdaki gibi bir ifadeyi yazması, kefil eğer kiracı olan şirketin ortağı veya yetkilisi değil ise ve aynı zamanda evli ise, eşinin de yine kendi el yazısı ile “eşimin yukarıdaki kefalet yükümlülüğüne muvafakat ediyorum” şeklindeki onayı vermesi gerekmektedir.

Gelelim şekle uygun ve kefilin el yazısı ile kira kontratının altına yazması ve imzalaması gereken metne….

“Kiracı……………’nın ………Başlangıç tarihli kira kontratından doğan/doğabilecek borç ve yükümlülüklerinin…………….TL(usd-euro)’ye kadar olan kısmına…………Tarihine kadar geçerli olmak üzere müştereken ve müteselsilen kefil olduğumu kabul, beyan ve taahhüt ederim.”

Fakat yine de ben olsam, yukarıdaki tekeffül yükümlülüğüne girmeden önce iki kez düşünürdüm. Siz de öyle yapın ve ödeme gücünüzün üstündeki borçlar için daima borcu sizin ödemek zorunda kalacağınız ihtimaline göre hesap yapın (***).

(*)Kefil, müteselsil kefil sıfatıyla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girmeyi kabul etmişse alacaklı, borçluyu takip etmeden veya taşınmaz rehnini paraya çevirmeden kefili takip edebilir. Ancak, bunun için borçlunun, ifada gecikmesi ve ihtarın sonuçsuz kalması veya açıkça ödeme güçsüzlüğü içinde olması gerekir.

(**) Başka istisnalar da mevcut olmakla beraber konumuzun dışındadır. 

(***) Somut olaylara ilişkin olarak daha detaylı bilgi için avukatınıza başvurunuz. Aralık 2016
 

 Av. Yunus ÜNUS
unus@istanbulbarosu.org.tr

 

 

PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş. AZAMİ DİKKAT: KEFALET (lll) PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş.,Bu, yazımızda, özetle, ve, sıkıcı, olmamaya, çalışarak, Türk, Borçlar, Kanununun, 581, ve, 603,Maddeler, arasında, düzenlenen, “KEFALET”, müessesesine, ve, özelde, kira, sözleşmelerine, uygulanışına, değinmeye, çalışacağım,Kefalet, sözleşmesi, kefilin, alacaklıya, karşı, borçl PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş. Bu yazımızda özetle ve sıkıcı olmamaya çalışarak Türk Borçlar Kanununun 581 ve 603. Maddeler arasında düzenlenen “KEFALET” müessesesine ve özelde kira sözleşmelerine uygulanışına değinmeye çalışacağım. - Kefalet sözleşmesi kefilin alacaklıya karşı borçl