Akın Uzunoğlu: “Beyoğlu’nun Yüzü Kentsel Dönüşüm İle Değişiyor; İstiklal Caddesi’nde Ticari Gayrimenkul Talebi Yüksek”

İstanbul’un kadim yerleşim bölgesi Beyoğlu ilçesini bölgenin tecrübeli ismi Akın Uzunoğlu’na sorduk. İstanbul Beyoğlu ilçesi, İstiklal Caddesi’ndeki tarihi binalarında, Gayrimenkul Haber olarak ziyaret ettiğimiz Partners Gayrimenkul Kurucu ve Yönetici Ortağı Akın Uzunoğlu’na sorularımıza yönelttik ve tatmin edici bilgiler aldık.

https://www.gayrimenkulhaber.com/emlak-haberleri/akin-uzunoglu-beyoglunun-yuzu-kentsel-donusum-ile-degisiyor-istiklal-caddesinde-ticari-gayrimenkul-talebi-yuksek/

 

İstanbul’un kadim yerleşim bölgesi Beyoğlu ilçesini bölgenin tecrübeli ismi Akın Uzunoğlu’na sorduk. İstanbul Beyoğlu ilçesi, İstiklal Caddesi’ndeki tarihi binalarında, Gayrimenkul Haber olarak ziyaret ettiğimiz Partners Gayrimenkul Kurucu ve Yönetici Ortağı Akın Uzunoğlu’na sorularımıza yönelttik ve tatmin edici bilgiler aldık.

Partners Gayrimenkul Kimdir?

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) üyesi olan Partners Gayrimenkul hakkında bilgi veren Akın Uzunoğlu: “Ortağım Burak Göçmen ile sektördeki uzun yıllara dayanan tecrübelerimizi bir araya getirerek 2015 yılında Partners Gayrimenkul’ü kurduk. Hızlı bir gayrimenkul işlem sürecinin iyi bir analiz, yeterli bir kadro ve deneyimle sağlanabileceğinden hareketle, çözüm arayan müşterinin karar verme sürecini etkin pazarlama kriterleri ile kısaltmayı amaçladık.”

Beyoğlu Yapı Stoğu ve Resmi Durumu

İstanbul’un en eski yerleşim bölgesi olan Beyoğlu’ndaki yapı durumu, bir gayrimenkul sektörü medya paydaşı olarak merak konumuzu oluşturuyor. Bu konuda soru yönelttiğimiz Akın Uzunoğlu: “ Türkiye’nin istisnasız en önemli ilçesi Beyoğlu, üç bölümden oluşuyor. İstiklal Caddesi, merkezi sit alana olan Tarlabaşı, Tophane, Cihangir ve Kasımpaşa bölgenin yüzünü oluşturuyor. Turizm, kültür, sanat, sinema, yeme içme ve eğlence endüstrilerinin bir arada bulunduğu mahalleler, ayrı birer değerleme konusu olabilecek kadar özel.

Genel yapı stoğu 2. Grup tarihi eser ve tarihi eser komşusu binalardan oluşan Beyoğlu, kentsel dönüşüm ile birlikte cazibesini artırıyor. Son derece değerli eser restorasyonlarının görülebileceği ilçe tam bir müze ilçe konumundadır.  İlçedeki yapı stoğunun rehabilitasyon süreci hızla ilerliyor”

Tarihi Binalarda Satış Prosedürleri

Bir gayrimenkul tapu işlem sürecinin tarihi binalarda nasıl ilerlediği konusunda yönelttiğimiz soruya cevap veren Uzunoğlu: “Tarihi binalarda satış işlemlerinin, tapu harcı açısından diğer binalarla olan farklılıkları son düzenlemelerle ortadan kalkmış ve tapu işlem süreçleri standartlaşmıştır” bilgisini paylaştı.

Pandeminin İstiklal Caddesi Ticari Gayrimenkul Piyasasına Etkisi

“Pandemi, tüm dünya cadde mağazalarında olduğu gibi ilk etapta bölgemizi de olumsuz etkiledi. Virüs nedeniyle kapalı alanlardan kaçış, açık alanların daha az risk taşıdığı gerçeği, İstiklal Caddesi’ne ilgiliyi inanılmaz derecede artırmıştır. İstiklal Caddesi, pandemi sürecinde yerli ve yabancı birçok yatırımcının odak merkezine dönüşmüştür”

İstiklal Caddesinin Ticari Gayrimenkul Yapısı

Caddedeki yapıların ticari durumu hakkında yönelttiğimiz soruya cevap veren Akın Uzunoğlu: “İstiklal Caddesi üzerindeki yapılar, giriş ticari mağazalar, katlı mağazalar ve mağaza üzeri konaklama alanlarında oluşmaktadır. Tarihin her döneminde olduğundan daha çok ilgiyi pandemide kendisine çeken İstiklal Caddesine turizm hareketliliği de artış kaydetmiştir” yorumunda bulundu.

Beyoğlu Bölgesi Müşteri Talepleri

Cadde üzerinde ticari kategoride yapılar ve civarda tarihi statüde bulunan yapılar göz önüne alındığında, bölgedeki gayrimenkul müşteri talepleri hakkında tecrübelerini sorduğumuz Uzunoğlu: “ Üç bölüme ayırdığımız Beyoğlu ilçesi, bu her bir lokasyon yaşam özelliklerine göre talepler almaktadır. Galata ve Tophane, değer ve talepte şu sırada revaçta olan bir lokasyon haline geldi. Bölgenin yeni değeri Galataport, açılışı yapıldığı anda, bölge için nasıl bir ivme yakalayacağını açılır açılmaz ispat etti. Karaköy bu ivme ile m2 birim değerlerinde kendisi ile yarışır hale geldi”

İstiklal Caddesinde Marka Hareketliliği

Türkiye’nin marka caddesi, dışa açılan yüzü olan İstiklal Caddesi için marka taleplerini sorduğumuz, Partners Gayrimenkul Kurucu Ortağı Akın Uzunoğlu; “Caddede her dönemden daha fazla bir marka hareketi görüyoruz. Cadde üzerinde bir markanın üç farklı mağazası bulunurken, yeni markaların caddede yer bulmak için oluşturduğu taleplere cevap vermekte yer sorunu yaşayabiliyoruz.  Bunun en bariz örneğini Narmanlı Han pazarlama sürecinde yaşadık.

Beyoğlu’nun Turizmde Gayrimenkul Talepleri

“Turizmde gayrimenkul talebini konaklama olarak ele alırsak belki de Beyoğlu’nun yumuşak karnından bahsediyor oluruz. Ülkemizde bulunmayan büyük otel gruplarının bölgedeki turizm yatırım talepleri sürekli bir şekilde devam ediyor. Bu alandaki yatırım hızı, yatırım kalitesi ile maalesef özdeşleşmiyor. Özellikle Ortadoğu popülasyonuna yönelik süit-residence tipi konaklama modeli, İstanbul ve Beyoğlu marka ölçeğinin çok altında kalmakta ve kentteki turizm kalitesini aşağı çeken bir seviyeye ulaşmaktadır. Bu konaklama modelinin yetkili birimler tarafından sıkı denetlemeye tabi tutulması zaruridir”

Beyoğlu’nda Kentsel Dönüşüm

İstanbul’daki eski ve sağlıksız yapı stoğunun dönüştürülmesi için başlatılan Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında güncel durumu sorduğumuz Akın Uzunoğlu: “ ilçede Örnektepe ve 70 bin nüfuslu Okmeydanı projeleriyle ciddi bir kentsel dönüşüm çalışması söz konusudur. Bu dönüşüm çalışmalarında % 70 konut, % 30 ofis planı esas alınmaktadır. Bu iki bölge dışındaki Sütlüce’deki dönüşüm planı ise Beyoğlu’nun deniz kıyısı değerini % 25 kadar artış yaşanmasına sebep olmuştur. Talimhane, Taksim, İstiklal Caddesi, Elmadağ, Cihangir ve Tünel’deki tarihi doku ve modernite, Beyoğlu’ndaki yaşam kültürüne göreceli olarak yansıyor. Beyoğlu ilçesi emlak fiyatlarındaki artışın tetikleyicisi, Beyoğlu’nun dönüşen yapısı ve yeni çehresinin getireceği yatırım avantajı olmaktadır” bilgisini paylaştı.

“Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği Büyük Bir Adımdır”

“Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” görüşlerini sorduğumuz Akın Uzunoğlu: “33 yıldan bu yana mesleği büyük bir memnuniyetler icra eden bir emlakçı olarak belirtmek isterim ki; Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği sektör için büyük bir adımdır. Ancak, sahada faal çalışan üç nitelikli emlakçının, istişare ile yazacağı bir görüş metni olmadan başkalaştırma yönetmeliği diyebileceğim bu düzenleme maalesef başarıya ulaşmamış ve 24 maddenin 22’si değişmiştir. Bu değişen maddelerin yansıması tatmin edici olmamış, denetleme eksikliği de sertifika gerekliliği olmasına rağmen sertifikanın zaruretini anlamsızlaştırmıştır. Yönetmelikteki eksiklerin, sahada çalışan sektör paydaşları ile istişare ile giderilmesi ve bir kanun haline dönüştürülmesi gerekmektedir.

Narmanlı Han Cadde İçin Bir İkon Oldu

Caddenin Şişhane tarafında, atıl bir şekilde dururken tekrar cadde ticari ve sosyal hayatına kazandırılan Narmanlı Han’ın satış ve kiralama süreçlerini yürüttüğünü öğrendiğimiz Partners Gayrimenkul Yönetici Ortağı Akın Uzunoğlu’na bu süreci sorduk. Uzunoğlu: “ Narmanlı Han, cadde sosyal hayatına kazandırıldığından bu yana, Şişhane lokasyonuna bir artı değer kattı. Tarihi vasfı ile bir ikon bir yapı olan Narmanlı Han’ın satış sürecinden sonra başlayan restorasyon süreci ve bu süreçte yürüttüğümüz marka görüşmelerinde, İstiklal Caddesi ve Şişhane için en uygun markaları Narmanlı Han ticari birimlerine kazandırdık. Bu süreçte gelen talepler ve yaptığımız görüşmeler zorlu geçmiş olsa da, caddeye kazandırmış olduğumuz bu değerden mutluyuz” yorumunda bulundu.

Partners Gayrimenkulün Teknoloji ve Metaverse Yaklaşımı

Metaverse evrenlerinde en fazla simüle edilen bölgelerden olan Beyoğlu’nun merkezinde faaliyet gösteren bir gayrimenkul şirketi olarak, bu teknoloji içerisinde olmak isteyip istemediklerini sorduğumuz Uzunoğlu: “Metaverse tabi ki bizim dışımızda bir sektör ama yine de takip ediyoruz. Bu alanda yatırım için, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün bir çalışması söz konusu. Bu çalışmaya göre pozisyon alarak kendimizi konumlamak istiyoruz” yorumunda bulundu.

PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş. Akın Uzunoğlu: “Beyoğlu’nun Yüzü Kentsel Dönüşüm İle Değişiyor; İstiklal Caddesi’nde Ticari Gayrimenkul Talebi Yüksek” PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş.,İstanbulun, kadim, yerleşim, bölgesi, Beyoğlu, ilçesini, bölgenin, tecrübeli, ismi, Akın, Uzunoğluna, sorduk,İstanbul, Beyoğlu, ilçesi, İstiklal, Caddesindeki, tarihi, binalarında, Gayrimenkul, Haber, olarak, ziyaret, ettiğimiz, Partners, Gayrimenkul, Kurucu, ve, Yönetici, Ortağı, Akın, Uzunoğlu PARTNERS GAYRİMENKUL A.Ş. İstanbul’un kadim yerleşim bölgesi Beyoğlu ilçesini bölgenin tecrübeli ismi Akın Uzunoğlu’na sorduk. İstanbul Beyoğlu ilçesi, İstiklal Caddesi’ndeki tarihi binalarında, Gayrimenkul Haber olarak ziyaret ettiğimiz Partners Gayrimenkul Kurucu ve Yönetici Ortağı Akın Uzunoğlu